Hogyan fogytam le 8 hónap alatt 30kg-ot?

Okos Fogyás Dietsmart

Okos Fogyás Dietsmart

Te mitől félsz?

Félelem az ismeretlentől

2022. május 15. - OkosDiéta

Amikor ott álltam a 116 kg-os pehelysúlyommal, sorra vettem hogy mi az amit meg kell tennem ahhoz hogy elérjem az álomsúlyomat. Le kell mondanom erről, vagy arról, új dolgokhoz hozzászokni, megtervezni a hetemet, persze hogy én is féltem. Féltem az ismeretlentől, attól hogy az előttem álló feladatokat nem tudom majd megcsinálni, mi lesz ha valami nem sikerül, és hogy nem e időpocsékolás lesz az egész. De nem adtam fel.

Használtam meditációkat, megerősítéseket, kitaláltam mit kell rögtön felkelés előtt csinálni, de az esti lefekvés előtti tennivalókat is leírtam. Szépen a félelem kezdett átalakulni egyfajta megszállottsággá, és ezt inkább egy olyan kihívásnak fogtam fel amit mindenképpen végig kell hogy csináljak , mert más út, vagy más esély nincs. Itt meg kellett tanulni nemet mondani jó néhány esetben, és el kellett fogadni az új életemet, egyszerűen úgy ahogy van.

Pokol, vagy mennyország

 

Attól függ hogyan éljük meg. De miért élünk meg valamit tragikusan, ha lehetne pozitívan, örömmel, újrateremtve, újra alkotva meg új önmagunkat. Mondhatnánk hogy ez mindenkinek saját magányügye. De az tanulható, méghozzá elég könnyen el lehet sajátítani. Nem állítok kisebb dolgot, mint hogy bizony minden ami a gondoltainkhoz és érzéseinkhez köthető, az befolyásolja egészségünket, életünket, és ez mára bizonyított tény.

És ha már van választásunk, miért ne válasszuk azt amivel szárnyalhatunk, amivel jobbá, könnyebbé tehetjük életünket, és mások életét. Legyünk egy kicsit pozitívabbak, éljünk e csodálatos lehetőség "mellékhatásaival", mert a beteg test meggyógyítható, ha kezeled a tudatodat, és a tudatos gondolkodás is fejleszthető, ha úgy tekintünk rá mint egy izom. Csak némi gyakorlás és kitartás kell hozzá.

 

Képzelt riport egy volt túlsúlyossal

Mi az előtörténeted ami érdekessé teszi számunkra az általad bejárt utat?

 

Sohasem voltam túlsúlyos, ezért a szó legszorosabb értelmében egy hegyet láttam magam előtt, ahol végül is egy ismeretlen terepre érkeztem. Ez tényleg olyan volt mint a hegymászó aki ott áll a hegy lábánál, és csak annyit tud, hogy ezt meg kell tudni mászni. Hiszen ezért áll a hegy lábánál. El kell indulni és csinálni kell. És csak egy dolognak szabad lebegni a szemed előtt: a csúcsnak, a célodnak, azt amiért elindultál!

Mi volt a legfőbb vágyad amit el akartál érni?

 

Első körben azt szerettem volna hogy a régi súlyomat visszakapjam, és a régi életemet is. Szerettem volna jól kinézni, 3 számmal kisebb ruhákat hordani, könnyebben mozogni, egészségesebbnek lenni, és több energiát a napi munkához. És persze az elismerés is fontos, az az érzés amikor mások azt mondják: figyeld ez megcsinálta!

Milyen külső, és belső nehézségekkel küzdöttél meg?

 

Az akadályok először is a fogyókúra mit és hogyan csináljak kérdése volt. Rengeteg munka, kutatás, sorba rendezés, információ gyűjtés és  persze ezen információk megbízhatóságának ellenőrzése. Internet, vélemények, ellenvélemények, szociál média, orvosi kutatások érthető nyelvre fordítása, illetve a recept vadászat tényleg amerikától malajziáig bezárólag. És még akkor sem voltam biztos abban hogy ez működik e, avagy nem.

Mi volt az a fal, a fő akadály, amibe beleütköztél mikor elindultál az utadon és ami végül egy teljesen más útra terelt.

 

Szóval elkezdtem rendszerezni az információkat, és a gyakorlatba átültetni. Rengeteget olvastam és azt láttam hogy a legfőbb probléma ebben a dologban az életmódváltástól való félelem (komfortzóna elhagyása), és a kitartás hiánya (motiválatlanság), De a kíváncsiság hajtott tovább.  Elkezdtem mindent lejegyzetelni, átlátható formába önteni, és kipróbálni.

Amikor már csináltam azokat amiket leírtam, rájöttem arra hogy a napi szokásinkat nem is olyan nehéz megváltoztatni tudván hogy ebből lesznek kis sikerek, és a sok kis sikerből nagy sikerek, akkor úgy éreztem magam mint Anakin Skywalker Baljós árnyakban, amikor megépítette az első működő fogatát : műűűködik! Ez volt az egyik nagy mérföldkő a fogyókúrás programomban.

 

Milyen tervet készítettél a vágyaid eléréséhez?

 

Volt több terv is, néhányat át kellett dolgozni. Első körben a kitartás a célig, ezt kellett számba venni és a kitűzött kis  célokat eredményessé tenni. Ekkor meg volt az első löket. Amikor ez meg volt jöhettek a mindennapok áttervezése a konyhámban található alapanyagok és eszközök, összeírásától a speciális receptekig, a mozgás (sport) formák kiválasztásán át, a relaxációs gyakorlatok beszerzéséig. GI táblázat, szénhidrát táblázat, BMI számoló, vitamin ábc, és egyebek.

Milyen konfliktussal találkoztál az utad során?

 

Sokan próbáltak lebeszélni erről, mert hogy nem tudták elképzelni hogy én erre képes leszek. Néha még én is meginogtam, de arra gondoltam ha megtudom csinálni, és működik akkor talán más embereknek is tudok segíteni.

Hogyan teljesült be az utad, mi volt a végeredmény?

 

Pontosan úgy ahogy elterveztem. Lefogytam és van a kezemben egy rendszer amivel bárki képes lefogyni, mert az nem csak nálam működik, hanem másnál is. És úgyhogy nem történt változás a súlyomban azóta. Energikusabb, céltudatosabb, elszántabb, kitartóbb lettem azóta hogy tudom, ez működik.

Hogyan változtatott meg az utazás, mit éltél át és hogyan változott meg az életed?

 

Vannak hiedelmek, akadályok, rossz tapasztalatok, amiket le lehet győzni. Ezek mind csak a fejünkben levő gátak, amiket le lehet bontani és fel lehet építeni egyfajta probléma megoldó gondolkodást, ami az élet más területein is sikereket hoz.

 

Elhízásom története

A kezdetek

A fogpiszkáló

 

Világ életemben sovány voltam, sőt gyerekkoromban inkább kórosan soványnak mondtak, az ismerőseim, és a rokonaim. A nagyszüleim (az apai) egyenesen meg akartak tömni mint egy libát, és persze ez, nem tetszett nekem. Nem is igazán szerettem náluk nyaralni, vagy hosszabb időt eltölteni. Az anyai nagyszülők egészen más felfogásúak voltak, mondták is gyakran, mire felnőtt leszel te is úgy fogsz kinézni mint a többi normális felnőtt.

Teltek az évek, de mire felnőtt lettem sem változott semmi. Szóval egy felnőtt fogpiszkáló vékonyságú emberke lett belőlem, és azok az áhított kilók valahogy csak nem akartak megmutatkozni. Ehettem bármit, és bármennyit nem használt. Emlékszem egyszer másfél évre áttértem a vegetáriánus étrendre, hát nem kellett volna. Ettől még egy pár kilót lepasszoltam, és olyan sovány lettem hogy a barátaim azt mondták ha nem hagyok fel evvel az életmóddal lehet hogy el is tűnök majd egyszer.

És tényleg. Majdnem el tudtam bújni egy fűszál mögött. Néhány év múlva azonban történt valami. Pontosan nem emlékszem mennyi idős lehettem, de az biztos hogy még az általános iskolai tanulmányaim elején volt. Mindig is voltak hasi panaszaim, sokszor éles fájdalmak gyötörtek a gyomrom és a köldököm környékén. Évekig voltak ilyen panaszaim, de az orvosok nem jöttek rá mi lehet a baj.

 

Minden változik

 

Utólag visszagondolva áll össze csak a kép néha az embernek. Ezt azért mondom, mert nem láthatunk bele a testünkbe, és pláne nem bonyolult biológiai dolgokba. Már meglett férfiként, úgy voltam a soványsággal, hogy ez már valószínűleg így marad. Csakhogy sűrűsödtek a bajok, a refluxtól, az egyre élesebb hastájéki panaszokig, minden elképzelhető görcs és fájdalom, ami egyre rosszabb lett. Az orvosok itt sem tudtak segíteni.

Azután, pont egy hetes szabadságom vége felé, beütött a nagy gebasz. Ez egy pénteki napon délután volt, egyre erősödő lüktető fájdalom kezdett gyötörni. Az orvosi ügyelet kijött és vigyorogva közölte a vizsgálat után, hogy valószínű vakbélgyulladásom van. Valahogy jusson be a kórházba, mert a mentő nem fog kijönni, mivel nem vagyok közvetlen életveszélyben. El tudod képzelni mennyire örültem neki.

Na mindegy, telefon az egyik ismerősömnek, és irány a sürgősségi. Elég sokan voltak úgyhogy több óra várakozás után sorra kerültem, akkorra már a nevemet is alig tudtam megmondani, olyan rossz állapotban voltam. Felvették az adataimat, és közölték hogy mivel péntek van, labor már nincs, csak valami automata labor, ami ismét két óra várakozást jelentett. Lényeg a lényeg, perforálódott a vakbelem mindeközben, és este 10 órára betoltak a műtőbe.

A műtét jól sikerült, a sebész másnap csak annyit mondott, hogy: "ne tudja meg mi volt odabenn". Mint kiderült a vakbelem már egyszer be lehetett gyulladva, de az betokosodott, és egy gócpont lett belőle. Na ekkor kezdett derengeni, hogy miért is voltak azok a panaszaim gyerek koromban, és attól lehetett az is, hogy nem tudtam normális súlyt magamra szedni soha.

A dagi

 

Na ettől a perctől kezdve jól alakultak a dolgok, megtudtam olyan dolgokat is enni ami azelőtt problémás volt. Megszűntek a refluxos panaszaim, a hasi fájdalmak, és görcsök, jókat tudtam enni, és elkezdtek felkúszni a kilók. Ez tartott úgy 10 évig, és a végére elértem a 116 kg-ot. Igen, ez volt a ló túloldala. Emlékszem az egyik vásárlóm megjegyezte, "cefet jól nézel ki". Ezt egy kicsit gúnyos hanglejtéssel.

Tehát súlyproblémákkal küzdöttem, de nem csak én hanem a feleségem is. Végig néztem ahogy kipróbálja az új, és még újabb csodaszereket, és módszereket, de az eredmény az mindig nulla lett. Én magam is elkezdtem keresni-kutatni, kipróbálni fogyókúrás csoda kapaszulákat és módszereket, de minden esetben zsákutcába jutottam.

 

A kutatás és az eredmény

 

Elkezdtem kutatást végezni, amerikától, malajziáig. Tényleg. Közel másfél év keresés, és jegyzetelés után készen állt a nagy hadi terv. Nem csak receptekről beszélek, hanem működő módszerekről, fokozatos életmódváltásról, az akarat megerősítésén keresztül, a tervezhető hétköznapokig, mindenre figyelve, összeállítottam egy működő fogyókúrás programot.

És eljött a nagy nap, elkezdem a saját módszeremet alkalmazni. Az első sikerek 1 hónap után kezdek látszani, ekkor már a feleségem is kíváncsi lett erre. Ő is beszállt a tesztelésbe. Neki nem voltak olyan bajai mint nekem, ő mindig azt mondta hogy ilyen fajta. Én 183 cm magas vagyok és a csúcs a 116kg volt. A feleségem 174 cm, és  neki 115kg volt a rekordja. 8 hónap alatt sikerült lefogynom 78kg-ra. A feleségem szintén ennyi idő alatt 76kg-ra, és ezt tartjuk, pontosan 17 hónapja.

És akkor mit csináljunk, vagy mit ne?

  • Nem attól fogsz lefogyni hogy különböző pirulákat szedsz!
  • Attól sem fogysz le ha csak fogyókúrás receptek alapján táplálkozol
  • Lehet hogy a sporttól lefogysz, de az már más étrendet követel (fogyókúrás étrend mellett ne kezdj kemény edzésbe)
  • Ha nem eszel rendesen attól csak kikészülsz, és eltűnnek az izmaid
  • Ne méregtelenítéssel kezdjed a fogyókúrát (van előtte még valami ami fontos)
  • Ha már méregtelenítés: néhány fajtájába már haltak bele, ezt minden viccet félretéve mondom neked!

 

Bemelegítésnek ennyi jutott mára, de holnap nézzetek vissza, mert új információkkal fogok érkezni.

 

 

süti beállítások módosítása